هکر نست – شنبه ۶ خرداد به نقل از یگ خبرگزاری اعلام کردیم که شرکت ایرانی جیالایکس تولید گوشی هوشمند جدیدی به نام «آریا» را آغاز کرده است. خبری که در فضای مجازی سروصدای زیادی را به پا کرد. ماجرا از این قرار است که به نظر میرسد گوشی آریا، که همه چیز آن از نام گرفته تا شعار تبلیغاتی بر تولید ملی تاکید میکند، توسط یک کمپانی چینی تولید شده باشد. از شواهد پیدا است که نام اصلی این گوشی UMi Plus است و اولین بار توسط یک کمپانی چینی به نام UMIDIGI عرضه شده است. با مقایسه کردن تصاویر گوشی آریا و گوشی UMi Plus هیچ تفاوت ظاهری مهمی به جز تغییر لوگو و حذف نوشتههای بخش پایینی قاب پشتی دیده نمیشود. از نظر سختافزاری هم این دو گوشی تقریبا به طور کامل با هم انطباق دارند.
با تمام این شواهد هنوز هم میتوان تصور کرد که GLX دستکم مونتاژ گوشی آریا را در داخل ایران انجام میدهد. بگذریم که بر طبق گفتههای مدیر عامل این شرکت، تامین ۴۰ درصد از تجهیزات گوشی آریا بر عهدهی خط تولید GLX است. سوال مهمتری که در اینجا مطرح میشود این است که اساسا چه توجیهی دارد که گوشی موبایل در داخل ایران تولید شود؟ در حالی که حتی کشورهای پیشرفتهی اروپایی و امریکا هم به دلیل نداشتن صرفهی اقتصادی، تولید گوشی را به چین واگذار کردهاند. گفتنی است در حال حاضر GLX گوشی آریا را با قیمت ۷۹۹ هزار تومان پیشفروش میکند و قیمت بدون تخفیف آن را یک میلیون و ۵۹۹ هزار تومان اعلام کرده است. در حالی که برادر چینی آریا قیمتی در حدود ۱۷۰ دلار دارد که تقریبا معادل ۶۳۰ هزار تومان است.
اما اگر بپذیریم که گوشی آریا در ایران تولید نمیشود با پدیدهی به مراتب بدتری روبرو هستیم. پدیدهی Rebrand کردن (تغییر دادن نام تجاری) محصولات چینی و فروش آنها در بازار ایران با اسامی دهانپرکن چیز جدیدی نیست؛ و در جای خود نگران کننده است. ولی زمانی که از این ترفند به نام تولید ملی استفاده شود، دیگر نمیتوان به راحتی از کنار آن گذشت. اگر به سایت UMIDIGI وارد شوید، اولین چیزی که با آن روبرو میشوید یک کپی تروتمیز از گوشی آیفون ۷ است. شرکتهای چینی معلومالحالی مانند UMIDIGI به خوبی جایگاه خود را میشناسند. ولی شرکت GLX نمونهی ایرانی گوشی UMi Plus را در مراسمی با حضور وزیر ارتباطات و فناوری به عنوان رقیبی برای آخرین گوشی اپل معرفی میکند.
در هر حال چیزی که مسلم است، گوشی آریا در بهترین حالت هم نمیتواند یک تولید ملی تلقی شود. در حالی که گوشیهای چینی با قیمتهای پایینتر به صورت آماده به بازار ایران راه پیدا میکنند، چه دلیلی دارد که خط تولید یک گوشی چینی را به ایران بیاوریم. تلاش برای این که یک گوشی چینی را به هر شکلی به عنوان تولید ملی معرفی کنیم، بیشتر به تلاش برای جذب حمایتهای مالی دولتی در مسیری نادرست شباهت دارد.
منبع : دیجی کالا
نوشته زیروبم ماجرای چینی بودن گوشی ایرانی «آریا»اولین بار در هکر نستپدیدار شد.